Sanatın ve Kültürün Başkenti: Eskişehir

Sevgili dostlar; yazı ile uğraşanlar bilir, genellikle başlık bulmak zordur. “Acaba içerikle tam uyumlu oldu mu?” ya da “Yeterince kısa ve etkileyici mi?” gibi sorular yazarın kafasını uzun bir süre meşgul edebilir. Kimi zaman içine sinmez düşünür durursun. Hatta birkaç gün kafada demlenmeye bırakırsın. Kimi zaman da hiç zorlanmazsın bile. Tıpkı Eskişehir’i konu aldığım bu yazının başlığında olduğu gibi. Sanat ve Kültür kelimeleri bir şehri ancak bu kadar güzel yansıtabilir ve ona ancak bu kadar Read more…

Ankara’nın Nefesi: Kızılcahamam Soğuksu Milli Park

Muhteşem doğasıyla, trekking ve bisiklet rotalarıyla, milyonlarca yıllık fosil ağaçlarıyla, kaplıcalarıyla, içinde barındırdığı canlı çeşidiyle, piknik ve kamp alanlarıyla Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı; Ankaralıların şehrin hengamesinden uzak nefes alabilecekleri, dinlenip huzur bulabilecekleri en önemli yerlerden birisi. Soğuksu Milli Parkı’nı geçen sene yaptığımız turların birinde rotaya eklemiştim. Doğasının güzel olduğunu biliyordum ama gittiğimde hayal ettiğimden çok daha büyük, çok daha özel ve çok daha etkileyici bir coğrafya olduğunu gördüm.  Özellikle parkın içerisinde yer alan milyonlarca yıllık Read more…

Bir Başka Gezegen Hissi: Nallıhan Kuş Cenneti

“Sevgili dostlar, doğaya ve doğal olana her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz şu sıkıntılı günlerde sizleri yine ülkenin en özel doğal alanlarından birine, Nallıhan Kuş Cenneti’ne götürmek istiyorum. Burası uzun zamandır görmek istediğim fakat bir türlü denk getiremediğim yerlerden biriydi. Artık Ankara’dan Eskişehir’e giderken rotayı Beypazarı Nallıhan güzergahından çizmenin zamanı çoktan gelmişti:)” Geçen yaz böyle yazmışım notlarıma. Bu sene ise yeniden gördüm Nallıhan Kuş Cenneti’ni. Muhtemelen önümüzdeki yıllarda da göreceğim. Çünkü burası yeniden görülmeyi fazlasıyla Read more…

2021 Büyük Anadolu Turu bitti…

Anadolu’nun doğal ve tarihi zenginliklerini keşfetmek üzere çıktığımız Büyük Anadolu Turu’nu tamamladık. Tam 40 gündür Anadolu yollarında; doğanın, tarihin, insanın ve hikayelerin izindeydik. Bartın’da sel felaketine denk geldiğimiz için rotada iptal etmemiz gereken yerler de oldu, planda yokken bir anda rotaya eklediğimiz sürpriz yerler de. Yollar bize bir kez daha bilinmezlerle dolu olduğunu gösterdi. Yıllardır göremediğim bazı dostları görmek de tura ayrı bir renk kattı 🙂 Uzun soluklu oldukça yorucu bir turu daha geride bırakırken, Read more…

2021 Yaz Anadolu Tur Rotası:

2021 Yaz Anadolu Tur Rotası: Anamur-Ermenek-Taşkent-Konya-Afyon(Frig Vadisi)-Polatlı-Ankara-Beypazarı-Nallıhan-Seben-Bolu-Düzce-İstanbul-Zonguldak-Karabük-Safranbolu-Bartın-Amasra-Kastamonu(Kanyonlar)-Cide-İnebolu-Sinop Samsun-Ordu-Giresun-Trabzon-Rize(Yaylalar)-Batum(Gürcistan)- Borçka(Maçahel)-Artvin-Erzurum-Tunceli-Ovacık-Elazığ-Adıyaman-Şanlıurfa-Gaziantep-Kilis-Hatay-İskenderun-Adana-Mersin-Anamur      

Kommagene’nin Yazlık Başkenti: Arsemia Antik Kenti

Sevgili dostlar rotayı bu sefer Güneydoğu’ya, Nemrut’u görmeye giderken aynı yol üzerinde mutlaka uğramanız gereken muhteşem bir tarihi zenginliğe, Arsemia Antik Kenti’ne kıralım. Hemen hemen herkes Nemrut’u duymuştur. Çoğumuz Kommagene Krallığı’nın o görkemli mirasını görmenin, o olağanüstü gün doğumu ya da gün batımı deneyimlerini yerinde yaşamamın hayalini kurar. Hatta bölgeye sadece Nemrut’u görmek için gider geliriz. Oysa pek azımız aynı güzergah üzerinde o dönemlerden günümüze kadar ulaşmış mutlaka görülmesi, tanınması gereken bir çok önemli tarihi Read more…

Anadolu’da Neolitik Devrim’in ilk izleri: Hilar Mağaraları

Sevgili dostlar, sizleri bu sefer yaklaşık on bin yıl öncesine, insanlık tarihinin en önemli basamaklarından biri kabul edilen Neolitik Çağ’ın Anadolu’daki ilk izlerine götüreceğim. Hilar Mağaraları’na. Hilar Mağaraları’nı ilk olarak Klaus Schmidt’in “Göbeklitepe” kitabını okuduğum sıralarda, kitapta yer alan Çayönü Neolitik Yerleşimi’ni internette araştırırken görmüş ve çok etkilenmiştim. Tamam, Çayönü’nü daha önceleri tarih kitaplarından duymuştum ama Çayönü’nün hemen beş yüz metre yanında yer alan bu Hilar Mağaraları da neyin nesiydi? Bölgeye yakın olmama rağmen böylesine Read more…

Doğu’nun Anadolu’ya açılan kapısı: Ani Harabeleri

Sevgili dostlar, bundan önceki yazılarımda ülkenin Batı’sından görülmeye değer pek çok doğal ve tarihi zenginliğimizi sizlerle paylaştım. Hatta bunlardan bazıları sizlerin de ilk defa gördüğü yerlerdi. Şimdi biraz da yönümüzü Doğu’ya çevirelim ve Anadolu’nun Doğu’daki görülmeye değer hazinelerini yakından inceleyelim. İlk olarak Ani Harabeleri’nden başlamak istiyorum. Ani’yi iki defa gezip görme fırsatım oldu. İlki yıllar öncesine, üniversite zamanlarıma dayanır. Doğu Ekspres’in popülerleşmediği, dolayısı ile Kars’ın ve Ani’nin de sadece meraklı olanlar tarafından bilindiği zamanlara 🙂 Read more…

Hatay’da Antik Roma’nın izleri: Beşikli Mağara

Sevgili dostlar, bir önceki yazımda Hatay’ın Samandağ ilçesinde yer alan Titus Tüneli’yle yaklaşık iki bin sene önceye gitmiş, Musa Dağı’nın eteklerinde Antik Roma’nın izlerini takip etmiştik. Tünelin hemen 100 metre yanında ise yine Antik Roma Dönemi’nden günümüze kalan Anadolu’nun önemli bir tarihi hazinesi, Beşikli Mağara, yer alıyor. Bölgeyi gezerken Titus Tüneli’nin; bu, dünyanın elle açılmış en büyük tarihi tünelinin, bizlerde yarattığı şaşkınlık henüz geçmemişti ki bir de arkasından Beşikli Mağara’yı görmemizle birlikte coğrafyaya olan hayranlığımız Read more…

Dünyanın elle açılmış en büyük tarihi tüneli: Titus Tüneli

Sevgili dostlar, rotayı kadim kent Hatay’a çeviriyor ve yaklaşık iki bin yıl geriye giderek Antik Roma’nın izlerini bu sefer en güneyde takip ediyoruz.  Geçtiğimiz yarı yıl tatilinde 2 gün boyunca Hatay’ın hem kültürel hazinelerini keşfettik hem de “Yollar ve Anadolu” için çok güzel çekimler aldık. Özellikle tarihi Titus Tüneli hem muhteşem doğasıyla hem de tarihi derinliğiyle bizi çok etkiledi diyebilirim. Birkaç gün önce Youtube kanalımda Titus Tüneli’ni “Yollar ve Anadolu” serisinin ikinci bölümü olarak yayımladık. Read more…