Muhteşem bir manzara eşliğinde yaklaşık 10-15 dakikalık zorlu bir inişin sonunda ulaşılan, derin bir vadinin sarp yamaçlarına ustaca işlenmiş hala gizemini koruyan birbirinden güzel 12 kabartma düşünün. Üstelik dünyada eşine az rastlanılır güzellikte ve önemde. Yapımı yaklaşık 250 yıl sürdüğü düşünülen, dönemin önemli kişileri için yapılmış bir kült alanı. Nereden mi bahsediyorum ? Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı, Kızkalesi’ne 7 km uzaklıkta Şeytan Deresi Vadisi’nde yer alan Adamkayalar Kabartmaları’ndan.

Adamkayalar’a bu 3. gidişim. İçimde yine aynı heyecan ve merakla tabii. Muhtemelen bundan sonraki ziyaretlerimde de aynı duyguları yaşayacağım. Son zamanlarda buranın tanınması ve gereken ilginin gösterilmesi adına pek çok paylaşım yaptım. Hatta bu son gelişimizde Adamkayaları ve bulunduğu o muhteşem coğrafyayı yansıtan, belgesel tadında hazırlayacağımız bir tanıtım videosu için çekimler aldık. Uzun zamandır Anadolu’nun doğal ve tarihi zenginliklerini yansıtan, bilinenin dışında bilinmeyen henüz keşfedilmemiş olan hazinelerin de yer aldığı bir video serisi yapmayı düşünüyordum. Adamkayalar ile bu seriyi başlatmış olduk. Videonun linkini yazının sonunda paylaşacağım.

Her ne kadar videoda Adamkayalar ile ilgili pek çok bilgiye yer versek de temel birkaç şeyden bahsedeyim. Adamkayalar Erdemli’ye 33 km, Kızkalesi’ne ise 7 km uzaklıkta. Anayol üzerinde yer alan Adamkayalar tabelasına dikkat etmek lazım çünkü hem tabelayı hem de dönüş yerini fark etmek biraz zor. İçeri doğru yaklaşık 7 km gelindiği zaman sol tarafta bulunan yine küçük bir Adamkayalar tabelası sizi yer yer bozuk toprak bir yola sokuyor. 1 km bu şekilde ilerledikten sonra park alanına ulaşıyorsunuz.

Esas kısım bundan sonra başlıyor. Alanda Adamkayalar ile ilgili bilgilerin yer aldığı bir levha göreceksiniz. Kabartmalara ulaşmak için o levhanın üzerindeki oktan başlayarak kayaların üzerine çizilmiş okları takip etmeniz gerekiyor. Vadiye doğru yaklaşık 10-15 dakikalık bir doğa yürüyüşü sizleri bekliyor. Parkurun bir yerinde çok zor olmasa da 10 metrelik dik bir uçurumu dikkatli bir şekilde inmeniz gerektirdiğinde üzerinizdeki kıyafetlerin ve ayakkabınızın doğa yürüyüşüne uygun olması oldukça önemli.

Adamkayalar’a adım adım ilerlerken size aynı zamanda muhteşem manzarası ile Şeytanderesi Vadisi de eşlik ediyor. Kanyon manzarası ve yer yer sıkıntılı yürüyüş insana gerçekten de özel bir yere doğru ilerliyor hissi veriyor. Biraz daha ilerledikten sonra sağ tarafınızda vadiye doğru bakan sarp bir yamaca büyük bir ustalıkla işlenmiş kabartmaları gördüğünüz zaman bu hissin boş olmadığını, ne kadar özel bir alanda bulunduğunuzu hemen anlıyorsunuz.

9 niş içerisinde 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk bir dağ keçisi ve bir Roma kartalından oluşan kabartmaların tarihi M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanıyor. Alanda yer alan bir sunak ve bazı kabartmaların altında yer alan yazıtlar bize buranın bir kült alanı olduğunu gösteriyor. Kabartmalarda yer alan insanlar ise şüphesiz dönemin önemli kişileri.

Doğal tahribatın yanında definecilerin yapıya vermiş oldukları zararlar da net bir şekilde görülebiliyor maalesef. İnsan bir yandan antik dönem insanlarının bundan iki bin yıl önce böylesine görkemli ve etkileyici yapıları nasıl yapabildiklerine şaşırırken bir yandan da günümüz insanlarının böylesine önemli bir tarihi mirasa nasıl zarar verebildiğine şaşırmadan edemiyor.

Adamkayalar ülkenin ilgiyi ve korumayı hak eden en özel alanlarından birisi. Siz de burayı rotanıza eklemeli
ve en kısa zamanda mutlaka görmelisiniz 🙂

Daha detaylı görmeniz ve incelemeniz için hazırladığımız video linkini paylaşıyorum.

Adamkayalar videosu: https://www.youtube.com/watch?v=PTQmqYSTaEE&t=628s