Sevgili dostlar, yine birlikte pek bilinmeyene, keşfedilmemiş olana doğru bir yolculuk yapacağız. Sizleri Torosların eteklerinde; yakın coğrafyadaki antik yerleşimlerde rastlayamayacağınız güzellikte kaya mezarlarının olduğu bir antik dönem yerleşimine götüreceğim. Doğanca Asar’a.

Öncelikle Anadolu’nun pek çok yerini defalarca gezip görmüş biri olarak son zamanlarda beni böylesine etkileyen çok az yer olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikle az bilinen, keşfedilmemiş yerler ya da bilinmeyene olan yolculuklar insana her zaman çok daha çekici gelmiştir. Yollarda olmanın en güzel yanı da işte bu bilinmeyendir. Ha bir de son fotoğrafta görüldüğü üzere sağlam, işi bilen insanlarla arazide olmaktır 🙂

Doğanca Asar, Gazipaşa’nın 30 km yukarısında bulunan Doğanca Köyü’ne bağlı. Yolu gayet iyi. Köye vardığınızda kalıntıları ilk başta fark etmek zor olsa da vadi tarafında bulunan tepeye dikkatli bakıldığında antik yerleşimin kale kalıntıları görülebiliyor. Alana ulaşmak için yamaç boyu biraz daha ilerleyip Asar’a en yakın noktada inmeniz ve kısa bir yürüyüş yapmanız gerekiyor.

Arazide görebileceğiniz en etkileyici kalıntılar nekropol alanında bulunan kaya ve lahit mezarlar. Mezarlar kayalara o kadar güzel işlenmiş ki böyle bir yer şu zamana kadar nasıl ilgisiz kalabilir insanın aklı almıyor. Üzerinde hayvan ve insan kabartmaları ile o döneme ait yazıtlar var. Bu yazıların okunması şüphesiz ki hakkında maalesef pek bilgi sahibi olamadığımız bu yerleşime dair pek çok şeyi aydınlatacaktır. Mezarların büyük bir kısmı toprağın altında adeta kazılmayı bekliyor. Bazı kabartmalarsa ne yazık ki insanlar tarafından tahrip edilmiş.

Tepeye doğru otların, çalılıkların ve ağaçların arasından kısa ama zorlu bir tırmanışla kentin surlarına ve akropol alanına
ulaşılıyor. Kalıntılara bakarak genel bir değerlendirme yapılırsa Roma döneminde bölgeyi kontrol amaçlı yapılmış askeri nitelikli bir yerleşme olduğu söylenebilir. Tepe noktadan ise vadiye ve dağlara doğru muhteşem bir manzara görülüyor.

Kısacası hakim bir tepe üzerine konumlanmış Doğanca Asar, birbirinden güzel kaya mezarları ile zamana ve insana direniyor. Umarım daha fazla tahrip edilmeden gereken arkeolojik ilgiyi görür.

Yararlanılan kaynak: Öteki Anadolu / Bünyad DİNÇ